Yer çalışmaları : 2022 uçuş sezonu yeni yeni başlayacakken bizlerde yer çalışmalarımıza hız verdik. Yer çalışmalarımızdan bazı anları sizlere sunuyoruz.
Yer çalışmaları, akıllara takılan her sorunun sorulması ve doğru olarak öğrenilmesi, pratik kazanma ve uçuş güvenliği açısından çok önemlidir. Çünkü her uçuştan önce yapılması gereken kontroller vardır. Kalkış öncesi rüzgar durumu, kalkış yöntemi, frenlerin kullanımı, yön değiştirme, yaklaşma ve iniş, uçuş kısa da olsa planlanması gereken işlerdir. Bunlarda ne kadar çok pratik (yerde) yapılırsa daha sonra ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden de o kadar kolay gelinebilir. Bu aşamada, uçuş yapacak herkesin rüzgar ve diğer koşulları göz önünde bulundurarak uygun kalkış yöntemini uygulamalı olarak yerde çalışması ve yamaç paraşütün kontrolünü en iyi şekilde öğrenmesi gerekmektedir. Düz bir alanda ilk pratik ve uygulamalı eğitimlerden sonra kalkış ve diğer yer çalışmaları, pilotun güvenliği açısından çok az eğimi olan yumuşak bir zeminde sık sık tekrarlanmalıdır.
Bu çalışmalar sırasında işin püf noktası, yapılan her hareketin zihinde canlandırılmasıdır. Yer çalışmalarının öncesinde, uygulanması sırasında ve sonrasında olayın zihinde canlandırılmasıyla başarıya daha kolay ve çabuk ulaşılacaktır. Zihinsel antrenman, gerçekte bir alıştırma yapmadan yoğun şekilde olayın zihinde canlandırılarak hareket akışının öğrenilmesi ya da geliştirilmesi demektir. Uygulamalı eğitim ve zihinsel çalışmalar ayrı ve birbirine karşı değil, birbirini tamamlayıcı şekilde ele alındığında beklenen yarar çok daha etkili olabilmektedir.
Herhangi bir çalışmayı zihinde canlandırmanın yararları şunlardır;
” Yer çalışmalarının bütünü içinde, üzerinde çalışılmak üzere seçilen hareketlerin pekiştirilmesi ve daha kararlı duruma getirilmesinde faydalı olur.
” Bir çalışmada, örneğin havanın soğukluk ve sıcaklığı gibi dış çevreden kaynaklanabilecek kısıtlayıcı durumlarda pratik çalışmaları tamamlayıcı olur.
” Belirli hareket becerilerinin yapılmasındaki duraklama ve korkuları azaltmada (örneğin, emercensi uçuş hareketlerinin yapılmasında) etkili olur.
” Bilinçli hareket etme yeteneğini geliştirir.
” Zihinsel antrenmanın değişik şekilde yapılabilme yolları ise şunlardır;
” Pilotun, bir hareket akışı üzerinde kendi kendine konuşması, diğer bir anlatımla yapılacak bir harekete ilişkin bilgilerin sessiz şekilde ve tümüyle gözden geçirilmesi.
” Başka bir pilotun yaptığı hareketlerin gözlenmesi, yani bir hareket örneğinin sık sık ve yoğun bir şekilde düşünülmesi.
” Herhangi bir becerinin yapılış biçiminin pilotun kendisi tarafından düşünülmesi ve zihinde canlandırılması. Bu şekilde yapılacak bir çalışmayla daha önce edinilen becerilerin uygulanmasıyla ilgili bilgiler birlikte hissedilecektir.
YERDE KANAT HAKİMİYETİ
Pek çok pilot, bu sporda yamaç paraşütünü yerde idare etmenin daha zor olduğu fikrindedir. Bunun nedeni, uçuş sırasında pilot ağırlığının kanadı otomatik olarak havada tutmasıdır. Havada türbülanslı hava koşulları haricinde iplerde her zaman bir yük vardır. Yerde ise bu söz konusu değildir; kanat yana kaçabilir öne ya da arkaya geçebilir ve ağırlık merkezi sürekli değişebilir.
Yer çalışmalarında bu istikrarsız durumlar ne kadar iyi önlenebilirse kanat ta o oranda iyi bir durumda olacaktır. Kanadı baş üstünde düzgün bir şekilde sabitleyebilmek için sıklıkla frenleri kullanmak gereklidir. Hatta bazen kolonları da kullanmak gerekebilir. İyi bir hazırlıkla çalışmalar bilinçli olarak yapılırsa daha başlangıçta problemlerin çoğu çözülmüş olur.
Yer çalışmalarında dikkat edilecek hususlar şunlardır;
” Çalışmalar sırasında kontrol devamlı elinizde olmalıdır. Hiçbir durumda kanadın sizi sürüklemesine izin vermeyin. Bu mümkün değilse kubbeyi hemen söndürün ve sizi tutacak, size yardım edecek birini yanınızda bulundurun.
” Kanat baş üstünde düzgün bir pozisyon alana kadar frenler sadece kubbeyi yeniden söndürme işine yarar. Bu aşamada frenler, kolonlar kadar etkili değildir.
” Eğer kanat sağınıza ya da solunuza yatmışsa kanadı doğru pozisyona ( baş üstüne) getirebilmek için yüksek olan taraftaki fren ve ön kolonları kullanın ve kayan tarafa doğru hareketlenerek kubbeyi ortalamaya çalışın.
” Bu durumdan kurtulmanın diğer bir yolu da yükü sabit bir konumda tutmaktır. Bunu sağlayabilmek için koşarken ya da hareket halindeyken iplerdeki basıncı (gerginliği) devamlı hissedin.
” Belli bir aşamadan sonra kubbeye bakmayın ve kanadın tepenizde ne durumda olduğunu hissederek geliştirmeye çalışın.
” Bazı durumlarda kaçınılmaz olarak savaşı siz kaybedersiniz ve kanat tepenizde ya kapanır ya da yan tarafınıza yıkılır. Bu durumun çok sık olması ve kanadın yeniden açılıp serilmesi sizi yıldırabilir ve yorabilir. Bunu fazla yaşamamak için hafif rüzgarlı havalarda, frenler ve kolonları dikkatlice kullanarak kubbeyi yıkıldığı yerden açma, içine tekrar hava doldurma ve düzeltme çalışmaları yapın. Bu sayede açma işlemini, kanadı elle taşımanıza gerek duymadan rüzgar yardımıyla yeniden yapabilirsiniz.
” Rüzgarlı havalarda kubbeyi doğru başlangıç pozisyonuna getirebilmek için hafif bir eğim vermek üzere kolonlara biraz yüklenin (ters kalkış pozisyonunda) ve frenleri çekerek arka kenarları her iki yönden eşit olarak yere iyice temas ettirin.
” Yerde yamaç paraşütünü idare etme teknikleri ve çalışmalarının son derece yararlı olduğu kadar, uçmak isteyen pek çok pilotun mükemmelliğe ulaşmak için çok daha az bir zaman harcamasını sağladığı da göz önünde bulundurup motivasyonunuzu yükseltin.
çalışmalarınızda başarılar