TEK BAŞIMA UÇMAK İÇİN EĞİTİM ALMAK İSTİYORUM : 0542-277 21 22
YOLCU OLARAK UÇUŞ YAPMAK İSTİYORUM : 0532-336 84 16
bilgi@ankahavacilik.net | Şeker Mah. 1407 Cad. Diamond Rezidans No: 4A-4 06820 Etimesgut / ANKARA

Sıkça Sorulan Sorular

YAMAÇ PARAŞÜT HAKKINDA

A- GİRİŞ – SPORLA TANIŞMA

Yamaç paraşütüne başlamayı mı düşünüyorsun? TEBRİKLER..! Öyleyse eğlencenin ve maceranın bol olduğu bir sürece kendinizi hazırlayın..!

İnsanoğlu her zaman özgürce uçmayı hayal etmiştir. Yamaç paraşütü ile artık bu mümkün. Tek gereken doğru ekipman ve eğitimdir. Yamaç paraşütü ile uçuşa başlamak muhtemelen bu zamana kadar yaptığınız en heyecanlı şey olacaktır.

Bu yazı dizisi; nitelikli bir yamaç paraşütü pilotu olma yolculuğunda faydalı olacağını düşündüğümüz birçok yararlı bilgileri, ipuçlarını, hikayelerimizi, ekipman konularını, güvenli ve sağlıklı bir şekilde öğrenim süreçlerini ve bunlar hakkındaki düşüncelerimizi içermektedir.

Bu rehber yamaç paraşütü eğitimine başlama niyetinde olan kursiyerlerimize süreci tanıtmak amacıyla oluşturulmuştur. Umudumuz, bu rehberi ilginç bulmanızdan ziyade, spora ilk başlayan insanların yaptıkları bazı hatalardan kaçınmanızdır. Özellikle “Yamaç Paraşütünün Gizli Yönleri” “Nasıl İyi Bir Okul Seçerim?” bölümlerini okumanız sizi her türlü hatadan kurtaracaktır.

Eğitiminizde ve gelecekteki uçuşlarınızda başarılar. 

B-YAMAÇ PARAŞÜTÜ SPORU NEDİR?

 Yamaç paraşütü ileri teknolojik tasarımlar sonucunda oluşmuş, herhangi bir motor gücü ve pist gerektirmeden, doğal kaldırıcılarla havada kalabilen, aerofil bir yapıya sahip hava aracıdır. Her mevsim yapılması ve doğayla iç içe olmasından dolayı dünyada büyük bir hızla gelişmekte ve tercih edilmektedir.

Yamaç Paraşütü insanın uçabileceği en basit ve en hafif hava aracıdır. Yamaç paraşütü; base jumping, delta kanat, planör, paraşütle atlama, parasailing, serbest paraşüt ile karıştırılmamalıdır. Yamaç paraşütü diğer hava araçlarından çok farklıdır. Yamaç paraşütü hafif olduğundan seyahat çantamızda bile her yere götürülebilirsiniz ayrıca uçuşa başlaması için kurulumu da çok kolaydır.

Öğrenilmesi kolay ve zahmetsizdir. Herhangi bir hava aracı içerisinde olmadığınız için uçuş hissini en yoğun yaşayabileceğiniz havacılık branşıdır. Yaklaşık 15 kg ağırlığındaki uçuş ekipmanı ile ulaşabildiğiniz her yamaçtan havalanarak gökyüzünde özgürce uçmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Outdoor faaliyetleri seven, adrenalin tutkunu insanların en çok tercih ettiği spordur.

Yamaç Paraşütü günümüzün en popüler hava sporudur. Her yaş grubundan binlerce kadın ve erkek tarafından yapılabilmektedir. Ülkemiz dağlık yapısı ve uygun iklimi sayesinde yamaç paraşütü sporuna son derece uygundur. Uçmanın yanında yeni arkadaşlar edinip, onlarla hoşça vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca gökyüzünde rengarenk kanatları görmek ayrı bir keyif verir.

Yamaç paraşütü, bildiğimiz uçaktan, uçurumdan veya herhangi bir başka yerden atlanarak yapılan paraşüt değildir. Bazı akrobasi pilotları gösteri amaçlı atlayışlar yapsa da yamaç paraşütüyle tepelerden kalkış yapılarak uçuşa geçilir. Serbest paraşüt de sadece iniş kontrolü vardır ve sınırlı bir alanda icra edilir. Yamaç paraşütü; aerofil yapısıyla kalkış, iniş, uçuş planlarının yapıldığı, saatlerce havada kalabileceğiniz ve yüzlerce kilometre uzağa gidebileceğiniz bir hava aracıdır.

Yamaç paraşütü İngilizce paragliding, Fransızca parapente, Almanca gleitschirm, İtalyanca parapendio demektir. Günümüzde yamaç paraşütü Cross countryt(XC), hike and fly, speed fly, tandem, trike, paramotor ve akrobasi uçuşları olarak branşlaşmıştır.

Yamaç paraşütü kişinin tercihine göre farklı uçuş imkânları sunar. Yumuşak havalarda tatlı bir şekilde süzülebilir ya da güçlü termal akımları kullanarak uzun mesafeler kat edebilir. Hatta radikal akrobasi hareketleri yapabilir ya da ticari amaçlı kullanılabilir seçim sizindir. Birçok pilot hobi olarak sadece güzel günlerde ve güvenli bir şekilde uçmak isterken, bazı pilotlar da maksimum performansı elde etmek isterler, uzun mesafe ve yarışma uçuşları yapmayı düşünürler. Tercihiniz ne olursa olsun uzun bir uçuş kariyeri için en önemli şey emniyettir. Yamaç paraşütü ile tanışmak yaşam tarzınıza yeni bir boyut katacak sürekli yeni deneyimler edinebileceksiniz.

Yamaç paraşütünün diğer hava araçlarının sahip olmadığı bazı avantajları vardır. Kolaylıkla havalanır, yönlendirilir ve inerler, birkaç dakikada açılabilir ve toplanabilirler. Uygun bir eğitimle temel uçuş kontrolü becerisi birkaç günde kazanılabilir. Hafifliği ve küçük boyutları sayesinde rahatlıkla sırtınıza alıp hiç bir yola, hava alanına yada başka bir tesise gerek duymadan kalkış noktasına tırmanabilir ve kolaylıkla havalanabilirsiniz. Uçuş için, motor vb. enerji kaynağına ihtiyaç duymaz. Diğer hava araçlarına oranla hava akımlarını en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Yamaç paraşütü aşağıya süzülmek yerine yukarıya uçmak için tasarlanmıştır. Ulaşılması en kolay ve ucuz hava aracıdır.

Günümüzde yamaç paraşütlerinin tasarım ve dizayndaki geldiği son noktada güvenli uçuşlar sunan bir hava aracı şeklini almıştır ve gelişmektedir. Bir yamaç paraşütü uçma hissini yaşayabileceğiniz huzurlu ve sakin bir uçuş imkanı sunar.

Yamaç Paraşüt Sporunun Tarihsel Gelişimi: Yamaç paraşütünün geçmişi 1970′li yılların sonlarında birkaç paraşütçünün, serbest paraşütlerle Fransada Alp Dağlarının yamaçlardan koşarak kalkmalarıyla başlamıştır. Fransız Alplerinde bir kasaba olan Mieussy’de de 3 paraşütçü genç bir paraşütle bir tepeden kalkış fikrini kafalarında geliştirdi. Bu üç gençden Jean Claude Betemps tarihte ilk olarak bir tepeden paraşütle kalkış yapan kişi unvanını taşımakta. Dünyanın ilk yamaç paraşütü okulu “Club des Choucas” adı altında 1979 yılında burada kurulmuş. 1980 yılında yamaçlardan düzenli olarak uçuşlar başlamıştır. Tabi burada kullanılan paraşütlere yamaç paraşütü denilemez. Uçak paraşütünden bozma malzemeler ile yamaçlara yakın yapılan ilk uçuşlardır bunlar zamanla paraşütlerin aerodinamik yapılarının gelişmesiyle birlikte performansları da artmış ve serbest paraşütlerden ayrılarak, planör, deltakanat gibi amacı uçuş olan bir alet haline gelmesi ve kitlelerin yapabileceği kadar güvenilir standartlara ulaşması 1986’yı buldu. Günümüzde pilotların da tecrübesine bağlı olarak, yamaç paraşütü ile küçük tepelerden kalkılıp, binlerce metre yukarılara çıkılabilmekte ve saatlerce havada kalıp kilometrelerce uzaklara uçulabilmektedir. Japonya’daki Fuji Dağı, Himalayalar’daki Everest zirvesinden ve Türkiye’de Ağrı dağından uçuşlar gerçekleştirildi. Antarktika kıtası haricinde her yerde yapılmaktadır.

İlk yamaç paraşütleri, uçaktan yapılan serbest atlayış paraşütlerinin açılışı sırasındaki basınca dayanıklılığına göre dizayn edildi. Ancak daha sonra bunun gerekli olmadığı görüldü ve kubbeler hava geçirmez kumaştan üretilmeye başlandı. Çok kısa bir süre sonra yamaç paraşütleri kökenleri olan serbest atlayış paraşütlerden çok farklı bir yapı kazandılar ve yüksek kaldırma gücüne sahip aerofoil yapıyla birlikte daha geniş kanat açıklığıyla yelken kanatlara şekil olarak benzemeye başladılar. 1998 yılında bu günkü modern aerofil yapılarına kavuştular. Dünya çapında sanayi ürünü haline gelen yamaç paraşütünün ülkemizde de “Maya” adında  üretici firması bulunmaktadır.

Türkiye’de yamaçtan koşarak uçuş denemeleri, 1985’te ilk olarak serbest atlayış paraşütleri ile Erzincan Çakırman dan yapılmış, 1988’den itibaren yamaç paraşütleri sınırlı bir kitle tarafından ferdi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de Yamaç Paraşütü Sporu  Fethiye Ölüdeniz bölgesinde ki Baba Dağı’nın yabancı pilotlar tarafından keşfedilmesi ile tanındı ve ilk olarak üniversite kulüplerinde aktif olarak uçuşlara başladı. Bu gün ülke çapında binlerce uçan pilot ve birçok kulüp, tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde 1996 yılında THK bünyesinde yamaç paraşüt eğitimleri verilmeye başlanılmış, 2009 yılında GSB bünyesinde Türkiye Hava Sporları Federasyonu kurulmuştur.

C- İNSANLARIN MERAK ETTİKLERİ SIKÇA SORULAN SORULAR – SSS

1- Nasıl Başlarım

a-İnsanlar Sporla Nasıl Tanışıyor?

Kimileri ikili tandem uçuşları sayesinde manzara ve adrenaline hayran kalarak, kimileri bir arkadaş aracılığı ile kimileri yayın organları veya sosyal medyadan izledikleri görüntü ve videolar aracılığı ile etkilenerek sporla tanışmaktadır. Spora başlayan insanların hikayeleri çok değişik ama ortak yönleri; macera, özgürlük ve dünyaya yeni bir bakış açısı, benzer şeylerden hoşlanan; eğlenceli, ilginç insanlarla tanışmak. Nasıl tanıştığınızın fark etmese de asıl ihtiyacınız olan şey, bu sporun eğitimini hakkıyla veren THSF veya THK ya kayıtlı, kaliteli bir kulübün açtığı bir kursa katılmaktır.

Gözlemlerimize göre insanların yamaç paraşütü başlama sebepleri; Çocukluktan beri gelen uçma hayallerini gerçekleştirmek, yeteneklerini geliştirmek ve aşmak, adrenalin veya heyecan arayışları, şehirden kaçmak, doğada yaşamak ve özgür olmak, fark edilmek, beğenilmek güdüleri, bazen de kariyer yapmak veya diğerlerinin yapamadığını yapmak için bu sporu tercih etmektedirler.

2- Eğitim Sistemi

a-Kendi Kendime Öğrenebilir Miyim?

LÜTFEN YAPMAYIN! Neyse ki oldukça nadirdir ancak bazen insanlar kendi kendilerine bir şeyler öğrenmeye-öğretmeye çalışır. Neredeyse her zaman felaketle sonuçlanır.

Yamaç paraşütünü tek başına veya arkadaş yardımıyla öğrenmek son derece tehlikelidir. İniş kalkış veya dönüşler öğrenilebilir ama irtifa almaya başlanıldığında, meteorolojik şartlar zorlaştığında veya kanadın stabil uçuşu bozulduğunda yapılması gerekenler bilinmediğinde sizin ve çevrenizdekilerin hayatı tehlikeye girebilir. Kişinin kendi başına öğrenmesi hem uzun sürer hem de yanlış öğrenildiğinde düzeltilmesi zordur. Ayrıca yamaç paraşütü ile uzun mesafeler yapmayı, saatlerce havada kalabilmeyi sadece deneyimli eğitmenlerinizden öğrenebilirsiniz.

Yamaç Paraşütü eğitimini bu alanda kendini kanıtlamış profesyonel bir kurs ortamında almak çok önemlidir. Eğitim verecek pilotların hem teknik hem de eğitimcilik açısından gereken yeterliliğe ve deneyime sahip olması gerekir. Eğitim sırasında öğrencinin çenelikli kask, telsiz ve başlangıç düzeyinde paraşüt kullanması zorunludur. Bu sporun güvenli bir şekilde öğrenilip sürdürülebilmesi için deneyimli eğitmenler gözetiminde belirli bir eğitim programını takip etmek zorunludur. Yamaç paraşütçülüğünün bir kitaptan veya bir arkadaştan usta çırak yöntemiyle öğrenilemeyeceği bilinmelidir. Spora sağlam temellerle ve güvenli bir şekilde başlamak için doğru eğitim veren okul ve kulüpleri araştırmalısınız. İşinde nitelikli, saygın bir okul bulursanız kendinize zarar verme olasılığınız çok azalacaktır.

Eğitim almadan uçmanın tek yolu tecrübeli bir tandem pilotu ile iki kişilik olarak uçmaktır. Uçuş öncesi size verilecek 5 dakikalık bir brifingle rahatlıkla ilk uçuş tecrübenizi yaşayabilirsiniz. Bu sporu yapmaya karar verdiğiniz takdirde, tek başınıza uçabilmek için ciddi bir eğitim almanız gerekecektir. Güvenliğiniz için eğitmen, uçuş süresince sizleri sürekli kontrol altında tutmaktadır.

Sonuç olarak bu sporu sağlıklı ve emniyetli bir şekilde yapabilmek için eğitim şarttır, bir malzeme satın alıp herhangi bir tepeden uçmak son derece risklidir.

b-Uçmadan Önce Ne Kadar Eğitime İhtiyacım Olacak?

Çoğu öğrenci genellikle bir veya iki gün içinde kendi başlarına uçmaya başlarken, uçuşlar çok küçük tepelerden ufak süzülüşler şeklindedir. Tabii ki, ilk günlerden itibaren bir eğitmen öğrencilere kalkış ve iniş sırasında rehberlik etmek için her zaman hazır bulunur. Bir haftalık(yedi gün) teorik ve pratik çalışma ile gökyüzünde uçmaya başlayabilirsiniz. Diğer hava sporlarına göre öğrenmek hızlı ve kolaydır. Yani bir haftadan az bir süre içinde ilk uçuş maceranızı yaşamış olacaksınız, uçuşlarınız devam ederken teorik bilgiler ve yer eğitimleri yaptırılmaya devam edilir.

Fakat kendi başınıza güvenli bir uçuş için bir yıl boyunca bilgi ve becerilerinizi geliştirecek eğitimlere devam etmelisiniz. Yamaç paraşütü sporunu tam olarak öğrenebilmek için en az 2 yıllık bir süreye ihtiyaç vardır. Bu zaman, kendinizi sürece dahil edip her gün çalışarak hızlandırılabilir.

c-Müfredat / Öğrenme Programı Nedir?

Yamaç paraşütü eğitimi içerisinde başlangıç, kulüp pilotluğu, pilot, uzman pilot, paramotor, tandem pilotu ve akrobasi eğitimleri verilmektedir.

THSF ve THK’ nın derecelendirme sistemine göre ilk seviyeye “Başlangıç Pilot” denir. Yamaç paraşütü başlangıç eğitiminin amacı, kursiyerlerin spora ilk adımı atmalarını sağlamaktır. Bu ilk adım sonunda kursiyerler, sporu daha yakından tanımış olurlar ve devam edip etmeyeceklerine karar verirler. Bu derecelendirmeyi kazanmak genellikle bir hafta sürer. Yamaç Paraşütü başlangıç eğitimi teorik ve pratik eğitim olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu seviyede öğrenciler ekipman hakkında her şeyi, nasıl kalkış ve iniş yapılacağı, havada dönüş manevraları, havacılık kuralları, temel aerodinamik ve meteoroloji bilgisi, acil durumlarda nasıl davranması gerektiği vb. gibi bilgileri öğrenir. Her öğrencinin en az 12 saat teorik, sayısız yer eğitimi ve 60-350 m tepelerden yapacağı 5 ile 10 uçuştan ibarettir. Öğrenci tek başına uçar ama yine de çok fazla eğitmen gözetimine muhtaçtır.

İsteyen Öğrenciler kulüp pilotu ve pilot olarak uçuşlarına devam edebilmektedirler. Öğrencilerin “Kulüp Pilot” derecesini kazanmaları yaklaşık 30 gün sürer. Buda pilotun artık hava durumu hakkında çok daha fazla şey bilmesine, uçuş planları ve iniş yaklaşımlarıyla ilgili bilinçli kararlar vermesine, bazı temel uçuş mekaniği ve hava yasalarını bilmesine olanak tanır. Ancak kulüp ve eğitmenleri dışında uçmak hala risklidir. Kulüp pilotunun gerçek eğitimi en az bir yıl sürer.

Akrobasi, tandem pilot ve paramotor, trike eğitimleri alabilmek için yüzlerce uçuş saatine sahip olmak gerekmektedir.

d-İlk Uçuşum Tek Başıma Mı Yoksa Eğitmenle Mi Olacak?

Tüm uçuşlarınız eğitmen gözetiminde yalnız uçarak gerçekleştirilir. Başlangıçta çok küçük tepelerden uçarsınız yerden sadece birkaç metre yüksekte olacaksınız. Bazı okullar, öğrencilerin istemesi halinde eğitmenle birlikte deneme uçuşları (Tandem) da yapabilirler ancak bu iyi bir uygulama olsa bile gerekli değildir. Bu uygulama öğrencilerin daha hızlı öğrenmesine olumlu etkisi vardır.

e-Lisans veya Sertifika Gereklimi?

Türkiye’de henüz bu spor için mevzuat ve yaygın bir altyapı oluşmadığından hedef, mesafe yarışmaları ve ticari tandem uçuşları haricinde sertifika aranmamaktadır. Sizin ve çevrenizdekilerin güvenliği için eğitim seviyenizi gösteren sertifika almanız uygun olacaktır. THK şu anda uluslararası sertifika verme yetkisine sahip tek kurumdur. THK P2-P3-P4-P5, MP-ME, TP-TTP, Paramotor, Eğitmen D-C-B-A sertifikalarını vermektedir. THSF Başlangıç Pilot, Kulüp Pilotu, Pilot ve Uzman Pilot ile Tandem ve Deneyimli Tandem Pilot sertifikaları ile GSB Antrenörlük sistemine göre eğitmen 1-2-3-4-5 kademe eğitmenlik lisansları vermektedir.

3- Mental ve Fiziksel Uygunluk

a-Yamaç Paraşütüne Başlamak İçin Çok Mu Geç Kaldım?

Muhtemelen değil! Sağlığınız makul olduğu sürece 14 yaşını geçmiş her birey yamaç paraşütünü uçurabilir. Fiziksel kondisyonunuz ile bağlantılı olarak ise üst yaş sınırı yoktur. Bu sporu 78 yaşında yapan ve yarışmalara katılan bir Türk pilot bulunmaktadır. Aslında, Yamaç paraşütü sporu orta yaşlılar ve emekliler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Yamaç paraşütünü diğer hava araçlarıyla kıyaslarsak öğrenmesi en kolay olanıdır. Belli sağlık koşulları içerisinde hemen herkes yapabilir. Öte yandan koşmaya mani olan fiziksel engeller, kalp hastalıkları, epilepsi, nörolojik rahatsızlığı olanlar, denge bozukluğu vb. bazı rahatsızlıklar sporu yapmak için engel teşkil etmektedir.

Spora başlamak için ülkemizde başvurabileceğiniz birçok dernek, kurs, şahıs, şirket ve üniversite kulübü vardır. Yamaç paraşütünü öğrenmenin sonu yoktur. Her zaman öğrenecek ve geliştirecek bir şeyler vardır. Yamaç paraşütünü cazip kılan faktörlerden biride budur.

b-Kadın Paraşütçüler?

Kadınların bu sporu yapmasında fiziksel olarak bir engel yoktur, hatta geniş bir perspektiften bakmaları ve termalleri daha iyi hissetmeleri sebepleriyle bazı üstünlükleri de vardır. Günümüzde kilometrelerce uçan, tandem pilotluğu, antrenörlük, akrobasi yapan ve yarışlarda derece alan kadınları görmek mümkündür.

c-Yamaç paraşüt Sporu Haricinde Antrenman Yapmalı mıyım?

Yamaç paraşütü sporun da hafta sonları uçan pilotlar için antrenmanın fazla önemi olmadığı gözükse de tandem, mesafe (seyrüsefer) veya yarışma uçuşu yapanlar ile kanadın kilo limitlerinde kalmak isteyen sporcuların düzenli olarak spor yapmaları gerekmektedir. Saatlerce havada kalan pilotların reflekslerinin ve vücut dirençlerinin soğuk ve sıcak ortamlarda sürekli maksimum seviyede tutmaları gerektiğinden düzenli antrenman yaparak vücudu kuvvetli, süratli, koordinasyonlu ve dayanıklı tutmaları gerekmektedir. Bu amaçla en azından sevdiğiniz bir sporu örneğin koşmak, voleybol, basketbol, yüzme, bisiklete binme, dağcılık, ağırlık çalışma, kayak vb. düzenli olarak yapmanız yamaç paraşütü sporunu iyi yapabilmeniz için gereklidir.

Antrenmanın kas, dolaşım, iskelet, solunum, enerji, sinir sistemlerine, vücut kompozisyonuna, genel sağlığa olumlu etkisi vardır ve düzenli olarak yapılmalıdır. Antrenmansız bir sporcu huzursuz hale gelir, çabuk yorulur, baş ve sırt ağrılarından şikâyet eder, çok terleme olur, nefes darlığı görülür, düzensiz uyku durumu ortaya çıkar,  uçma arzusu azalır, iştah azalır, kilo kaybı gündeme gelebilir. Sonuç olarak, sporu sağlıklı olarak devam ettirmek için antrenman yapmak gerekmektedir.

d-Spor Konusunda İyi Değilim, Ne kadar Fiziksel Güç Gerekli, Yine de Uçmayı Öğrenebilir Miyim?

Yamaç paraşütünün atletik beceri ile çok az ilgisi vardır. Eğer koşabilirsen (birazcık bile olsa) bir yamaç paraşütünü kullanabilirsin. Ayaklarınızın üzerinde dengede olmanız ve biraz koşabilmeniz gerekir.

Aslında en fiziksel kısım muhtemelen ilk yer eğitimleriniz ve ekipmanınızla küçük bir tepeye çıkacağınız birkaç gündür. Becerileriniz geliştikçe, fiziksel güç ihtiyacınız azalacak genellikle uçuşlarda yalnızca birkaç adım atmanız yeterli olacaktır.

Uçarken, kontrol kumandalarını hafif çekmeniz kanadı yönlendirmeniz için yeterli olacaktır. (Sadece 1-2 kg lık güç) İnmek de fazla güç gerektirmez, rüzgar gücüne bağlı olarak birkaç adım atmanız yeterli olacaktır. Biraz daha kuvvetli rüzgarlar (yaklaşık 15 km/sa) neredeyse havada süzülüyormuş gibi hissedebilirsiniz.

e-Yamaç Paraşüt Sporu Benim İçin uygun mu?

Denemeden bilemezsiniz…! Birçok pilot özgürlüğün tadını çıkarır ve “uçuş” duygusuna hayran kalır. Bazılarımız için her şey gökyüzünde özgür bir kuş gibi seyahat etmekle ilgili. Bazılarımız ise yamaç paraşütünün adrenalin versiyonu olan akrobatik uçuşa çok daha fazla bağlanır. Genellikle çoğu pilot için her şey özgürlük ve macerayken manzaralardan bahsetmeye bile gerek yok!

f-Yamaç Paraşüt Sporu Bize Ne Kazandırır?

Kişiye göre değişmekle birlikte yamaç paraşüt sporu; Uçabilme yeteneği, , hızlı ve doğru karar verebilme, olumsuzluklara karşı önceden önlem alabilme, sosyal bir çevre, sağlıklı ve spora yatkın bir fizik, reflekslerde çabukluk, kariyer, iş imkanı sunmaktadır.

4- Zaman

a-Uçuşlar Yılın Hangi Zamanlarında Yapılabilir?

Ülkemiz de yağışsız hava ve uygun rüzgar şartlarının hüküm sürdüğü her gün kısacası yılın 12 ayı yapılabilir. Yeter ki hava şartları uygun olduğu, kar ve yağmurun olmadığı, limitler dahilinde bir rüzgar olsun.

b-Eğitim ne kadar sürüyor?

Yamaç paraşüt sporunda eğitim hiç bitmez ancak kendi sorumluluğunda her yerden uçabilecek yeteneğe kavuşmanız için en az üç yılınızı ayırmanız gerekecektir. Uluslararası eğitim sistemine göre her bir aşamanın ortalama eğitim süreleri mevcuttur. Ancak bu süreler öğrenilen seviyenin minimum gerekliliklerini karşılamakta tam olarak öğrenilmesi için farklı hava şartlarında uçuş saat ve sortilerinin artırılması ve pilotajın geliştirilmesi şarttır. Kabaca eğitim süreleri; başlangıç eğitimi 7-10 gün, kulüp pilot eğitimi 45-60 gün, pilot eğitimi 30 gün, uzman pilot eğitimi 15 gün sürmektedir. Tandem pilot paramotor vb eğitimleri için benzer eğitim süreleri uygulanmaktadır.

5- Maliyet ve Malzeme Seçimi

a-Yamaç paraşütü Ekipmanları Nelerdir?

Kanat (Kubbe): Naylon ipek ve polyester karışımından yapılan kanatlar, uçmak için gerekli olan ilk malzemedir. Uçuş esnasında içi hava ile dolan yamaç paraşütü kanatlarının ağırlığı ise oldukça hafiftir. Pilotun kilosu ve deneyimine göre oldukça geniş seçenekler mevcuttur.

Kuşam (Harness): Pilotun uçarken karabinalarla kanada bağlı olduğu perlon, cordura kumaş, çelik ve plastikten yapılan oturma yeridir. Bacak ve göğüsten bağlanan bu kuşam pilotun ve varsa yanındaki kişinin vücuduna göre ayarlanır. Bazı kuşamlarda hava yastığı, sırt koruyucu, yan cepler, yedek paraşüt koyma yeri vb. bulunur. Pilotun uçuş esnasında içine oturduğu, karabina ve askı kolonları aracılı ile kanada bağlandığı kuşam tertibatıdır. Emniyetli bir şekilde kanada bağlanmayı ve rahat uçmayı sağlar. Kuşamlar pilotun boy ve kilosuna göre üretilirler.

Karabinalar: Kanadı kolonlardan harnese monte etmeye yarayan, farklı açma kapama sistemleri olan kromla kaplı alüminyum-titanyum veya çelik alaşımlı aksamlardır. Ortalama 2-3 ton çeker.

Yedek Paraşüt: Uçuşa başlanılmadan önce yedek paraşütün olması gerekir. Yedek paraşüt asıl paraşütün uçuş özelliğini kaybettiği anda pilot tarafından devreye sokulur. Yaklaşık 5 m/sn hızla aşağıya iner, asıl paraşütü toplamak ise yine pilotun sorumluluğundadır.

Kask: Tam yüz korumalı ya da korumasız olmak üzere iki çeşit yamaç paraşüt kaskı vardır. Bu kaskların havada herhangi bir kaza yaşanmasa bile iniş sırasında oluşabilecek çarpmalardan dolayı kullanılması zorunludur. Yamaç paraşütünde hava sporları için üretilmiş kasklar kullanılmalıdır.

Telsiz: Eğitimlerde ve uçuşlarda kullanılan telsiz, yamaç paraşütü yaparken olması gereken bir ekipmandır. Telsizler havadaki diğer pilotlar ve kalkışa geçilen yerdeki ekip ile bağlantıyı kurmayı sağlar. Genellikle çift bant tercih edilir.

Uçuş Bilgisayarı: GPS ve variometrenin bütünleşik olduğu cihazdır. Uçuş esnasında eş zamanlı, hız, yükseklik, coğrafi konum vb. bilgiler veren cihazdır.

Rüzgar ölçer (anomometre): Rüzgârın şiddetini ve darbe aralığını gösteren ve pilotun buna göre hareket etmesini sağlayan bir alettir. Belli bir süre içerisinde ortalama rüzgar hızı ve maksimum rüzgar hızı gibi bilgiler verir. Rüzgar hızını m/saniye, km/saat veya knot/saat olarak ölçebilir.

b-Ekipman ve Eğitim Maliyeti Nedir?

Yamaç paraşütünün pahalı bir spor olduğu bilinen bir gerçektir. Kullanılan malzemeler Türkiye’de üretilmemektedir ve maliyeti oldukça fazladır. Uçmanın en ucuz şekli olmasına rağmen başlamak ve malzemesini edinmek için bir miktar yatırım yapmanız gerekecektir. Malzemeler yeni alınabileceği gibi, belli bir ikinci el piyasası da vardır.

Bir “Başlangıç Pilotlu” kursu yaklaşık olarak 250 Euro tutarındadır. Bir sonraki “Kulüp Pilot Kursu” yaklaşık 450 euro gibi biraz daha fazla maliyetlidir. Kulübün kendi kanatları dışında kendi ekipmanınızı (kanat, harnes, kask ve yedek) satın almayı seçerseniz, size yaklaşık 3000 Euro’ya mal olması muhtemeldir. İkinci el kullanmaya karar verirseniz, yarıdan daha ucuza mal olabilir buda yaklaşık 2000 Euro’ya denk gelir. Ancak güvenli ekipman satın aldığınızdan emin olmanız gerekir. Nitelikli ve saygın okullar iyice kontrol edilmiş ve test edilmiş ikinci el ekipman önerirler.

Bazı kulüpler de üyelik karşılığında kulüp malzemelerinden yararlanma imkânı bulunmaktadır. Ayrıca sponsorluk anlaşması yapabilen pilotlar firma desteklerinden yararlanmaktadır.

c-Uçuş Okulları Hangi Donanımı Sağlıyor?

Uçuş okulları size bir kanat, bir harnes, bir kask ve bir telsiz ile donatmalıdır. Kanatlar ve harnesler farklı boyuttadırlar. Vücut ağırlığınıza uygun bir tane verilmelidir. Benzer şekilde, hem harnes, hem de kaskınız vücudunuza iyi oturuyor olduğundan emin olun. Okullar genellikle harnesle birlikte yedek paraşüt de vermektedir lakin sakin havalarda eğitim yaptığınız için fazla ihtiyaç duymazsınız. Ancak istemeden yedek atmanız tehlikeli olabilir bu konuda eğitmeninizce uyarılmış olmalısınız. Özellikle küçük tepelerde yedek paraşüt kullanmayan okullarda olabilir bu konuda sıkıntı olmaz çünkü 10m yi geçmeyen tepelerde fazla yedek ihtiyacınız olmayacaktır. Ama alçak tepe dışındaki tüm uçuşlarda kesinlikle yedek paraşüt kullanılması zorunludur.

Uçuş ekipmanları son derece güvenli kanatlardır ve eğitim için üretilmişlerdir. Uluslararası sertifikalı malzemeler kullanılmaktadır ve tüm bakımları tecrübeli eğitmenlerce düzenli olarak yapılmaktadır. Başlangıç eğitimlerinde tüm ekipmanlar uçuş okulları tarafından ücrete dahil olarak verilmektedir.

d-Hangi Kıyafetleri Giymeliyim?

Özellikle ilk günler antrenman yaparken zaman zaman düşmeyi bekleyebilirsiniz. Bu nedenle, bilek burkulmalarından kaçınmak için bileği koruyan trekking ayakkabı/botlarına ihtiyacınız olacak. Ayrıca küçük çizik ve yaralanmaları önlemek için bacaklarınızı ve kollarınızı kapalı tutmanız, dizlik ve dirseklik kullanmanız önerilir. Ellerinizi korumak için bir çift eldiven de iyi bir fikirdir. Pilotlara tavsiyemiz outdoor kıyafetler ve botlar giymeleridir.

e-Yamaç paraşütü Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yamaç paraşüt alırken dikkat edilecek en önemli husus tecrübe ve seviyenize göre paraşüt almanızdır. Tecrübe ve eğitim seviyesinin göz ardı edilmesi emniyet açısından sakıncalı olduğu gibi maddi kayıplara uğramanıza ya da sporu bırakmanıza da neden olabilir. Pilot eğitimi almamış öğrencilerin malzeme alırken eğitmenlerine danışmaları gereklidir. Eğitmenleriniz seviyenize en uygun malzemeleri sizler için belirleyeceklerdir.

6- Güvenlik

a-Korkutucu mu?

Uçmak arzusu belki de insanoğlunun varoluşuyla birlikte ortaya çıkan bir kavramdır. Doğduğu andan itibaren tüm gereksinimlerini yerde karşılayan insanoğlu; düşünsel ve refleks davranışlarının tümünü yer koşullarına göre edinmiştir. Söz konusu uçmak olduğunda bazı davranışların gözden geçirilmesi gerekir.

      Yamaç paraşütü yapmayı öğrenen çoğu insanın hem heyecanlı hem de biraz gergin olması çok doğaldır. Sanki ilk kez trafiğe çıkan bir şoför adayı gibi düşünün. Ehliyetinizi almak için heyecanlı olabilirsiniz, ancak çok korkarsınız ve endişeleriniz vardır. Bazıları çok gerilir bazıları az ama eğitmeniniz sizi doğru şekilde yönlendirecektir.

Çoğu insan havada olmayı oldukça korkutucu buluyorlar, yıllardır uçan pilotlar bile dağın uçurumlarına gelip aşağıya baktığında korkacaktır bu normal bir insan içgüdüsüdür. Korkularınız bazen iyidir sizi hayatta tutar ve daha az risk almanıza yardımcı olur. Uçtukça deneyimleriniz arttıkça korkularınız ve endişeleriniz azalacak ve uçmak size çok normal gelmeye başlayacak sanki yürümek gibi sadece biraz sabredin yeterli.

b-Güvenli mi?

Evet, ama senin elinde. Doğrusu, her türlü havacılık dalında olduğu gibi bazı riskler vardır. Sonuçta yüksekte yapılan bir spor ve yer çekimi her daim görev başındadır. Çevrenizdeki insanlar sadece meydana gelen kazaları bildikleri için sizlere bu sporun tehlikeli olduğunu söyleyeceklerdir. Yamaç paraşütündeki tehlike, araçla trafikte giderken, dağa tırmanırken ya da kayak yaparken karşılaşılacak tehlikelerle aynıdır.  Tüm havacılık dallarında en önemli güvenlik öğesi insandır. Sürekli öğrenmek ve uçuşları adım adım geliştirmek hem potansiyel riskleri azaltacak hem de hedeflerinize güvenle ulaşmamızı sağlayacaktır. Uçuş güvenliği için pilot yeteneği, yeterli bilgi ve güvenli ekipman şarttır. Spora yeni başlayan kişilerin güvenli bir ortamda eğitimlerinin tamamlanmasını sağlamak ise eğitmenlerin görevidir. Bu görev uygun malzeme kullanımı, hava koşullarının değerlendirilmesi, uçuş görevlerinin öğrenci becerileri ile uyumlu olarak kademeli bir şekilde tamamlanması ile gerçekleşmektedir.

      Yamaç paraşütü potansiyel olarak tehlikeli bir aktivitedir. Sizin bunun farkında olmanız önemlidir. Size düşen emniyet kurallarına harfiyen uymak ve keyif almaktır. Tecrübe sınırlarınız içinde kalmalı ve kademeli olarak ilerlemelisiniz. Yamaç paraşütü bir havacılık sporudur ve havacılık kuralları çok kesin ve katidir. Havacılıkta her kural ne yazık ki kanla yazılmıştır. Dünyada çok az kaza malzeme problemlerinden kaynaklanmaktadır. Kazaların en büyük sebebi pilotun kendisidir. Tehlikeleri minimize etmek pilotun elindedir. İyi bir eğitim, bilinçli hareket, kendi seviyesine uygun malzeme ve hava şartlarında uçmak kaza olasılığını azaltmaktadır. Özellikle kalkış bölgesi ve kalkış anı, sert rüzgar, termik, dust devil oluşumları, alçak irtifa ve harnese yerleşme hareketleri gibi nedenler riskin en yüksek olduğu pilotun dikkat etmesi gereken noktalardır.

En iyi pilot, bu sporu uzun süre sağlıklı bir şekilde yapan, meteoroloji, malzeme bilgisi ve tecrübelerinizi artırarak riskleri minimuma indiren pilottur. Yamaç paraşütünde yüksekte olmak sorunlara müdahale etmeniz için yeterli zaman ve irtifa sağlayacağı için sizleri daha güvenli kılacaktır. Sonuç olarak yamaç paraşütü sporu kurallar ve limitler dahilinde yapıldığında son derece güvenlidir.

c-Yükseklik Korkum Var, Uçabilir miyim?

Yükseklik korkusu(akrofobi) insanlar arasında oldukça yaygındır. Bireyin geçmişte yaşadığı kötü bir tecrübe, büyük bir kaza, düşme, gördüğü bir olay veya ailesinin yükseklikle ilgili gösterdiği abartılı tepki sonucunda öğrenilen bir davranıştır. Düşme korkusunun ötesinde yüksekliğin neden olduğu aşırı korkunun insanların derinlik algısındaki farklılıkla ilişkili olduğu düşünülüyor. Araştırmalar yükseklik korkusu olan insanların dikey mesafeleri yanlış algıladığını gösteriyor. Bilim insanları düşme korkusu nedeniyle aslında bütün insanların yüksekten korktuğunu, sadece tepki verdikleri mesafenin farklı olduğunu düşünüyor. Yükseklik korkunuz çok ileri seviyede değilse (göz kararması, çarpıntı yapmıyorsa, vücutta halsizlik, aşırı terleme, gerilme) siz de rahatlıkla uçabilirsiniz.  Bugüne kadar yükseklik korkusu olduğunu iddia eden birçok kişi kulübümüzden eğitim almış ve yıllarca aktif şekilde uçmaya devam etmişlerdir.

d-Sigortaya İhtiyacım Var mı?

Çoğu pilot genel sağlık sigortasına güvenip bu konuya zaman para harcamasa da üçüncü şahıs sigortasına ve genellikle kaza sigortasına ihtiyacınız olacak. Eğer işini doğru yapan saygın bir okuldan eğitim alırsanız size bu konuda yardımcı olacaktır. Bazı okulların anlaşmalı sigorta şirketleri bile mevcuttur. Eğitim ücretiniz sigorta dahil bile olabilir kontrol edin.

7- Uçuş Tekniği

a-Uçuş Çeşitleri ve Uçuş Süresi Nedir?

Yamaç paraşütünün birçok kategorisi vardır. Uzun mesafeler uçtuğumuz saatlerce ve kilometrelerce süren mesafe (XC) uçuşları, rekabetin hakim sürdüğü mesafe ve hedef yarışları, radikal hareketlerin yapıldığı akrobasi uçuşları, çift kişilik uçuşların yapıldığı tandem uçuşları, tepelere bağlı kalmaksızın düz bir zeminde vinç yardımıyla metrelerce yükselerek yapılan uçuşlar, düz zeminlerden kalkış yapılan motorlu yamaç paraşütü (paramotor ve trike), dağlardan yarlardan hızlı süzülüşlerin yapıldığı speedfly, dağlara tırmanıp uçarak inişin yapıldığı hike&fly adı verilen çeşitli uçuşlardan oluşmaktadır. Her bir disiplinin kendine has teknikleri ve farklı ekipmanları mevcuttur.

(Not: 10 Ekim 2019’da Brezilya da 3 pilot 588,27 km’lik, ortalama 53,5 km / s hızla yaklaşık 11 saat havada kalarak dünya mesafe rekorunu ellerinde tutuyorlar. Türkiye rekoru ise Milli sporcu Dora Göksal, Denizli Çameli’nden kalkarak doğrusal 346 kilometre uçmuştur bu uçuş 9 saat 40 dakika sürmüş ve Sivrihisar’a inmiştir.

b-Havada Ne Kadar Kalabilirim?

Yamaç paraşütü termal hava akımlarını ve dinamik kaldırıcıları kullanarak uçan ve uzun süre havada kalacak şekilde tasarlanmış olan bir hava aracıdır. Ekipman seviyesi, meteorolojik şartlar ve pilot seviyesine bağlı olarak beş dakikadan tutun da onlarca saat havada kalabilmeniz, kilometrelerce uçmanız mümkündür.

İlk uçuşlar genellikle düşük irtifalı alıştırma uçuşlarıdır. Sadece kısa bir süre için havada kalabilirsiniz belki de beş on saniye. Havada geçirdiğiniz zaman sadece hava koşulları ile sınırlıdır. Birkaç gün sonra havada onlarca dakika geçirebilirsiniz. İlk uçuşlarınız küçük olsa da, eğitim boyunca ilerledikçe muhtemelen havada daha fazla zaman geçiriyor olacaksınız. Deneyimli pilotlar, her seferinde gönüllerinin istediği kadar uçarak saatler geçirebilirler.

c-Termik Uçuşu Nedir?

Termik terimini daha önceden duymuş olabilirsiniz. Termik, ısınan hava akımlarını kullanarak yükselme eylemidir. Termaller, çevresine göre daha sıcak hava alanlarıdır. Sıcak hava ise daima yükselme eğilimindedir. Yırtıcı kuşlar, kanatlarını çırpmadan, yükseklik kazanmak için genellikle bu kaldırma alanlarından yararlanır. Deneyimli yamaç paraşütü pilotları da aynısını yapabilir. Termallerde tırmanma ve sonra başka bir tane bulmak için süzülmek, yetenekli pilotların büyük mesafeler kat etmesini sağlar, bazen tek bir günde yüzlerce km uçulabilir.

d-Yelken Uçuşu Nedir?

Pilotlar uçmaktan bahsederken genellikle yamaç paraşütçülerinin termik kullanma becerilerinden bahsederler ancak yamaç paraşütleri termik olmayan hava akımlarını da kullanabilirler. Bunlar genellikle rüzgarın yamaçların önlerinde dinamik olarak oluşturduğu kaldırıcı alanlarıdır. İyi bir uçurumun üzerinde kanat çırpmadan saatlerce süzülen kuşları gördüğünüz hava buna örnek olabilir. Hava ilerlerken önüne gelen engelin üzerinden aşarak ilerlemek ister işte yamaç paraşütleri de bu yukarı yönelen hava akımlarında yelken uçuşu yapabilirler. Martılarla aynı şekilde, rüzgar esmeye devam ettiği sürece yamaç paraşütü pilotları uçmak için bu kaldırma bantlarını kullanabilirler.

e-Tandem Uçuş Nedir?

Tandem uçuş, çift kişilik yamaç paraşütü ile uçuş anlamına gelmektedir. Tandem de paraşütü tecrübeli bir pilot idare eder. Yolcu sadece etrafı seyreder ve uçuşun tadını çıkarır. Yolcu olarak uçacak kişinin herhangi bir eğitime ihtiyacı yoktur sadece pilot tarafından verilecek kısa bir brifing ile uçuşu gerçekleştirebilir. Kalkış, uçuş ve inişi tandem pilotu kumanda eder.

f-Yamaç Paraşütleri Ne Kadar Hızlı Uçar?

Yamaç paraşütleri diğer hava araçlarına göre çok yavaş uçarlar. Tipik olarak saatte yaklaşık 35 km/h hızla uçarlar. Bu kolayca ayakla kalkış ve iniş yapabilecekleri anlamına gelir. Ayrıca havada gezinti için bolca zaman tanırlar. Ön veya arka rüzgar alındığında ise rüzgarın şiddetine bağlı olarak minimum 25 km/h, ortalama 55 km/h, maksimum 90 km/h hıza ulaşabilirler. Çoğu insan bu deneyiminin ne kadar “değişken” olduğuna şaşırır.

g-Ne Kadar Yükseğe Uçabilirim?

Uzaya çıkamazsınız, ancak koşullar izin verirse dağın üzerinde veya bulutlara yakın uçabilirsiniz. İlk uçuşlarınız muhtemelen düşük seviyeli uçuşlardan oluşacak olsa da eğitimin sonuna doğru hazırsanız eğitmeniniz uygun gördüğü takdirde yüksek dağlardan güvenli bir şekilde uçurabilir.

8- Kurs Sonrası Nasıl Uçarım?

a-Kurs Sonrasında Uçuşlara Nasıl Devam Ederim?

Başlangıç pilotları” tek başına uçamaz. Emniyetli uçabilmeniz için belirli bir süre eğitmen gözetiminde uçmanız gerekmektedir. Uçuşlarınıza devam etmek için ikinci el/sıfır kanat satın alabilir veya kulüpten kiralayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir havacılık kulübüne üye olmaktır. Kulübümüz bünyesinde uçuş ve eğitimlerinize rahatlıkla devam edebilirsiniz. Kulübe üye olmanız halinde; Kulüp sporcu lisansı, malzeme alımlarında indirim,  yedek katlama ve bazı malzemelerinizin yıllık periyodik bakımları deneyimli eğitmenlerimiz gözetiminde yapılır. Kulüp üyeleri yıl içerisinde gerçekleştirilecek yurtiçi ve yurtdışı etkinliklere ve eğitim seminerlerine katılma şansına sahip olur.

Başlangıç kursunu bitirenler istedikleri takdirde kulüp bünyesinde açılan ileri düzey yamaç paraşütü kurslarına katılarak, kulüp pilotu veya pilot olmaya hak kazanırlar ve kendi paraşütleriyle eğitmen kontrolü olmaksızın uçuşa gidebilirler. Spora güvenli bir şekilde devam edebilmek için kulüp pilotluk eğitimi zorunludur.

b-Yamaç Paraşütüne Başlayan Bazı Sporcular Neden İleride Sporu Bırakmak Zorun da Kalıyorlar?

                Yaptığımız gözlemlerde azımsanmayacak kadar pilot aşağıdaki sebeplerden dolayı sporu bırakmaktadır.

-Türk toplumunun havacılık ve extrem sporlara karşı olumsuz bakışı,

-Aile veya işyeri baskısı,

-Uçuş alanlarına ulaşım, fiziksel veya coğrafik şartlar, emniyet, lojistik vb sorunlar,

-Ekonomik zorluklar, spor ekipmanlarının pahalı olması,

-Havacılık disiplin, uçuş ve emniyet kurallarının katı olması,

-Genç sporcuların hayat kurma mücadelesinin baskın olması (İş, eş, ev, kariyer vb),

-Yeterince zaman ayıramamak,

-Yaşanılan olumsuz olaylar veya atlatılan kazalar,

-Sakatlıklar ve sağlık sorunları,

-Kaygılar, korkular,

-Saygı, başarı, kendini gerçekleştirme isteklerinde beklentilerin karşılanmaması, pilotun kendi artı eksilerini objektif olarak görmemesi,

-Yeteneklerin gelişmemesi,

-Spora orta yaşta başlayan insanların motor becerilerinin gelişmemesi,

-Spor Bakanlığı, federasyon, kulüp, uçuş okulu veya arkadaşlar dan yeterli destek veya ilgi alamamak,

-Spora karizma, hava atmak, beğenilmek için başlamak, havacılığı yaşam tarzı olarak benimsememek,

-Sporda hızlı ilerlemek, rutin uçuşlar yapmak,

-Sporun gerektirdiği kültürden uzak, yetersiz eğitim almak,

-Uzun süreli eğitim veya sertifika programları.

c-Nerede Uçabilirim?

İmkânınız varsa tüm dünyada uçuş mekanları bulabilirsiniz. Doğal bir engeli olmayan iniş ve kalkış alanı açık tüm tepelerde yapmak mümkündür. Yamaç paraşütünün cazibelerinden biri de, neredeyse her alandan kalkılabilmesidir. Tek ihtiyacınız olan, kanadı sermek için yeterli bir alana sahip, hafif bir eğimdir. Güvenli bir uçuş bölgesi her seviye pilotun güvenli bir şekilde inebileceği bir alana sahip olmalıdır. Tüm dünyada ve ülkemizde tanınmış binlerce mükemmel uçuş alanları vardır. Her geçen günde yenileri açılmaktadır. Ülkemiz dağlık yapısı nedeniyle yamaç paraşütü neredeyse her ilde yapılmaktadır. Paramotor ve trike pilotlarımız düz alanlarda uçuş yapabilmektedir. Vinç sistemi ile yamaçtan bağımsız geniş düzlüklerden kalkış imkanı da sunulmaktadır.

Türkiye’de uçuş yapılan tepelerin adları ve yerleri aşağıdaki linkinde mevcuttur.

http://www.ypforum.com/leonardo/takeoffs/TR/alltimes/

D- NASIL İYİ BİR OKUL SEÇEBİLİRİM?

Bir Yamaç Paraşüt Okuluna kayıtlı olmadan önce aşağıdaki soruları sormalı ve doğru yanıtlar almalısınız?

a-Okulun Konumu;

Uçuş tepesi olarak, uygun hava koşullarına bağlı, şehir imkanlarına sahip, uçuş günlerinin fazla olduğu ve başlangıç uçuşları, yelken, termik, mesafe ve irtifa uçuş stillerine uygun güvenli uçuş tepesine sahip olmalı. Özellikle kalkış alanının geniş eğimi uygun, iniş alanlarının geniş olduğu, engelsiz tepeler de eğitim veriyor olmalıdır. İyi bir okulun aynı zamanda bazı eğitim tepelerine erişimi olmalıdır, bunlar ilk alıştırma uçuşlarını yapacağınız küçük tepelerdir.

b-Eğitmenler;
Çoğu ülke, yamaç paraşütünü düzenleyen ve temel bir seviye sağlayan ulusal bir kuruma sahiptir. Ülkemiz de eğitmenlerin yeterliliklerini belirleyen ve denetleyen THSF, THK ve APPI gibi uluslararası kuruluşlar da var. Hiçbir yere bağlı olmayan merdiven altı okul veya eğitmenlerden uzak durun.
Eğitmenler; cesaretlendirici, arkadaş canlısı, güvenli ve eğlenceli öğretme ortamı yaratacak profesyonel kişiler olmalıdır. Arkadaşlarınıza sorun veya bizzat gidip eğitmenlerle görüşün bu size doğru yolu gösterecektir.

c-Eğitim Çeşitliliği;

Sürekli tek düze eğitim veren okullar kendilerini geliştiremezler. Okulun müfredatını ve verdiği eğitimleri inceleyiniz yamaç paraşütü sadece tepeden süzül, aşağı in ve bitti eğitiminden oluşmamaktadır. Bazı okullar bünyesinde ileri seviye eğitimleri, uçuş gezilerini, seminer ve kampları, paramotor, trayk, tırman uç, vinçle kalkış, tandem, termik, xc yarış vb eğitimleri vermektedir. Sporu uzun süre severek yapmak için bunlara ihtiyaç duyulması aşikardır.

d-Ekipman;
Eğitim için hangi ekipmanların kullanıldığını sorun. Maalesef çoğu okul eski ve güvenliksiz malzemelerle eğitim veriyor ayrıca her boy ve bedende malzemeye sahip değiller. Ucuz okulları tercih ettiğinizde bu tür malzemelerle sinir bozucu olarak eğitim alırsınız ve spordan soğuma ya başlarsınız. En yeni uçan ekipman sadece daha güvenli değil, aynı zamanda kullanımı da çok daha kolaydır. Ekipmanların kaç yaşında olduğunu sorun, en iyi okullar en iyi ekipmanla eğitim verirler.

e-Grup Sayısı;

İyi okullar öğrenci eğitmen oranını sınırlar. 8 kişiye kadar küçük bir grupla öğrenme öğrenciler için çok eğlenceli olabilir ve öğrenciler sıklıkla birbirlerinden öğrenebilirler. Bazı okullar, zaman zaman öğrenmeyi hızlandırabilen bire bir eğitim sunar. Pahalı ancak hızlı ve eğlenceli.

f-Fiyat;
İyi bir okulla yamaç paraşütü kursu yapmanın maliyeti çok az değişiklik gösterir. Mekanın kalitesi, eğitmenler ve ekipman çok farklıdır. Akıllıca seçin ve eğitim kapsamında nelerin dahil olduğunu bildiğinizden emin olun. Eğitim ve diğer konulardaki zaman sınırlamalarına dikkat edin.

g-Sosyal Sorumluluk;

Yamaç paraşüt sporu sadece uçuşlardan ibaret değildir, tıpkı bir insanın ihtiyaçları gibi yapılması gereken çok konu vardır, yeni gelişen bu sporda altyapı, eğitim, mevzuat, lojistik, tanıtım, sosyal sorumluluklar vardır. Bazı uçuş okulları eğitimleri haricinde sporun yaygınlaştırılması ve daha kolay yapılabilmesi için bu konulara da gereken özeni göstermeli emek, zaman ve para harcamayı göze almalıdır. Okulun sosyal sorumluluk projeleri olup olmadığı gerçekleştirdiği işleri, projeleri araştırmanız doğru yerde olup olmadığınız hakkında bilgi verecektir.

E- YAMAÇ PARAŞÜTÜNÜN GİZLİ YÖNLERİ.!!

İşte buradaYamaç paraşütü okullarının neredeyse her zaman söylemeye isteksiz olduğu veya atladığı şeyler nedir? Bunlardan bahsedeceğiz.

Yamaç paraşütü meteorolojik şartlara direk bağlıdır, aşırı sert, kararsız ve yağışlı havalarda yapılması tehlikelidir. İlk başlarda öğrenirken koşulların tam olarak sakin olması gerekir. Çok aşırı olmayan hafif rüzgarlar ve kalkış için doğru yönde esen rüzgar. Öğrenirken, kararsız, türbülanslı havadan kaçınmak kesinlikle çok önemlidir ve çoğu zaman deneyimli pilotların uçtuğu güzel hava eğitim için uygun değildir.

Yamaç paraşütü pilotu olarak nitelenmek sadece bir hafta kadar sürse de, her hava şartında güvenli uçabilmek için gerçek öğrenme süreci, tam anlamıyla yıllar alabilir! Gözlemlerimize göre bu en az 2 yıllık bir süreç, yüzlerce sorti ve saat almaktadır.

Yamaç paraşütü uçurmayı öğrenmek, zamanınıza, paranıza, aile veya sosyal çevrenize ayırdığınız zamanın azalmasına sebep olabilir. Özellikle tipik Türk korumacı aile yapısı yamaç paraşütü sporuna pek sıcak bakamadığından sürekli aile baskısına ve çatışmalara maruz kalacaksınız.

MÜKEMMEL!  veya sizin uçmanız için uygun hava çok azdır! kötü hava, genellikle uçuşlar arasında uzun süre beklemenizi gerektirir. Sabırsız olmamanız veya havanın iyi olduğu zamanları veya alanları seçmeniz gereklidir.

Kısıtlamalar; yerel yönetimler ve oturmamış yönetmelik ve kanunlar sporu her yerde yapmanıza engel olacaktır, NOTAM, yasak bölge ve sahalar, keyfi kanunsuz yasaklar uygulayan devlet bürokratları, güvenlik güçleri sizi bayağı uğraştıracaktır.

Herhangi bir kurumdaki eğitmenlik lisansına sahip olan eğitmenin olması o kişinin iyi bir eğitmen olduğu anlamına gelmez. Maalesef uçmayı bilmeyen ya da yıllardır hiç uçmamış, uçma yetilerini kaybetmiş, kendini güncellememiş sırf para kazanmak için bu işi yapan eğitmenler olduğu maalesef görünmektedir. Bu eğitmenler öğrenciyi gerektiği gibi eğitemedikleri gibi gerekli bir acil bir durumda doğru müdahaleyi yapıp gerekli komutları veremedikleri için öğrencilerin kaza geçirme olasılıkları vardır. Eğitim alacağınız eğitmeni iyi tayin edin ve sorgulayın. Eğitmeninize akademik araştırma veya yayınları olup olmadığını, sürekli eğitim verip vermediğini, en son ne zaman uçtuğunu, en son ne zaman SIV (acil durum simülasyonu) yaptığını, en son ne zaman mesafe yaptığını, kaç km mesafe uçtuğunu hangi yarışmalara katıldığını ve derecelerini sorun, sorgulayın.

Bir sertifika almış olabilirsiniz ancak bu sizin o sertifikayı yeni hak ettiğinizi ve minimum gereklilikleri yerine getirdiğini göstermektedir. Çalışmanız, pekiştirmeniz gereken çok konu olduğunu unutmayın artık yalnız değil toplu uçma handikabı ile de karşı karşıyasınız. Bunu daha iyi anlamak için yıllar önce ilk ehliyetinizi aldığınız günü hayal edin. O gün arabayı trafikte kullandınız ve cebinizde bir ehliyet var. Kanuni sorumluluğu aştınız ancak aracı her trafikte güvenle araç kullanabilir misiniz? Bu işi yıllarca, güvenle keyifle yapabilir misiniz? Başkalarının sorumluluğunu alabilir misiniz? Maalesef hayır. Yaz trafiği, kış trafiği, şehir içi, dışı, otoban, kar, buz, sağdan, soldan trafik vs daha niceleri. Yıllar sonra gerçek bir sürücü olduğunuzda o günlerdeki halinizi bir düşünün. Acaba şimdi o seviyede olabilir misiniz?

Kendinize uygun malzeme seçin, bu sizi her yönden rahat hissettirir. Seviyenizin üstünde bir kanatla uçtuğunuzda ne duruma düşeriz bir bakalım. Herkesin uçtuğu havalarda siz seviyenizin üstü kanadınızla uçamıyor, istediğiniz sürede havada duramayıp süzülüp iniş alanına gidiyorsunuz. Kafalardaki soru işareti, “Bu kanatla bile uçamıyor!” olacaktır. Tersine bakalım, seviyenizin üstünde bir kanat ile termik uçtunuz, mesafe yaptınız. Bu iş sizin seviyenizin üstünde ise kafalardaki düşünce; “O kanat uçmayacak ben mi uçacağım!” olacaktır. Bu düşünce sizi sürekli mutsuz edecektir. Kendi seviyenize uygun kanatla harika işler yapın, bu sizi daha mutlu ve güvenli kılacaktır. Rekorlarla veya boş tartışmalara takılmayın. Dünyada sizden hep daha iyi malzeme ile uçan ve daha yetenekli kişiler olacak bunu kabullenmeniz gereklidir. Eski malzemeler ile uçmayın, eskimiş malzemeler her zaman için kalkışı zor, havada tutunması termik yelken uçması zor olan, acil durumlara yatkın malzemelerdir. Fiyatı uygun diye eski malzeme almayın. Çoğu ikinci el malzeme eski sahibinin şu veya bu sebeple gözden çıkardığı son demlerini yaşayan malzemelerdir. Alacağınız malzeme en fazla 3 yıllık veya daha yeni olmalıdır. Mümkünse sıfır malzeme alın.

Teorik eğitimler sizin güvenli uçmanızı sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Hızla gelişen teknolojileri takip etmek, yeni uçuş tekniklerini öğrenmek bir pilotun yapması gerekenlerdendir. Teorik eğitim uçmanın %50 sidir. Teorik dersleri önemsiz görüp atlamayın, eksik bilgi ile uçarsanız öyle yada böyle o atladığınız konu havada başınıza gelecek hatta sonu acı bitecektir.

Eğitmeninizin size tavsiyeleri önemlidir sizin yıllarca elde edemeyeceğiniz tecrübeyi size hızlı ve zahmetsizce iletmektedirler. Çünkü Havacılıkta şöyle bir deyim vardır. “Havacılığın kuralları kanla yazılmıştır” Yani birisi o yapılmaması gereken şeyi yapmış ve sonucunda kaza kırım yaşamıştır. Sizde bir şey olmaz hoca çok abartıyor diye eğitmeninizin sözünü dinlemezseniz bir gün baş edemeyeceğiniz, zor bir duruma düşebilirsiniz

Amacınız para kazanmak için tandem pilotu olmak olabilir. Bu yüzden biran önce eğitimleri tamamlayım da Ölüdeniz, Alanya, Pamukkale gibi ticari uçuşların yapıldığı bir bölgede para kazanayım hırsıyla hızlı bir şekilde sertifika programlarını tamamlamak için koşturabilirsiniz. Fakat amacınız kesinlikle bu olmamalı sporun gerekliliklerini yerine getirmek olmalıdır. Yoksa öyle veya böyle bir nokta da kaza kaçınılmaz olur. Unutmayın ki pekiştirilmeden öğrenilmiş her konu bir gün unutulacak veya atlanacaktır. Yamaç paraşütünün extrem bir spor olduğu ve yer çekimine karşı yapıldığı unutulmamalıdır.

F- SONUÇ- KAPANIŞ

Uçmayı Öğrenmekten Emin Değil Misiniz?

Yamaç paraşütü yapmayı öğrenmek size beklediğinizden fazlasını verebilir; macera, özgürlük, eşsiz manzaralar, dünyaya yeni bir bakış açısı ve sizle aynı duyguları paylaşan ilginç insanlar.
Muhtemelen biraz önyargılıyız çünkü kendimizi hayatımız da yamaç paraşütü olmadan hayal bile edemiyoruz. Yamaç paraşütü biz için özgürlüktür. Dağın tepesindeki 360 derecelik panoramik manzaralara, uçsuz bucaksız mavi gökyüzüne, bulutlara, kuşlara her zaman hayran kalmışızdır.

Her şeyi “hissetmek”; Bir dağdan veya tepeden kalktıktan sonra, yamaç paraşütünüzü nereye yönlendireceğimizi, nereye uçacağımızı ve nereye ineceğimizi seçebiliriz. Kuşkusuz bu, insanların “kuş kadar özgür” hissetmesine en yakın olanıdır.

Yeni bir şey öğrenmek cesaret ister. Aynı zamanda genç ve sağlıklı kalmanın bir yoludur. Yeni bir şey deneme cesaretine sahip olduğun için, seni içtenlikle kutlarız. İnsanoğlu her zaman özgürce uçmayı hayal etmiştir. Hayallerinizi ertelemeyin, neden yapmadım diye sonradan pişman olmayın. Tek gereken doğru ekipman, eğitim ve bilgidir. Yamaç paraşütü ile uçmayı öğrenmek eğlenceli, kolay ve güvenlidir.

Yaşantınızda; para kazandıracak, sizi formda tutacak, en önemlisi de mutlu edecek hobileriniz olsun. Yamaç paraşütü bunların hepsini size verebilir.

Dikkat…
Yamaç paraşütü kesinlikle bağımlılık yapabilir. Leonardo da Vinci’nin söylediği gibi, “Bir kez uçuşun tadına vardığınız da, gözleriniz hep gökyüzüne bakarak yürüyeceksiniz; çünkü oradaydınız ve oraya dönmek için can atacaksınız”. Gökyüzünde görüşmek dileğiyle.

Son Adım, Yüksekleri Hedeflemeye Hazır mısın?

Bu bilgiler eşliğinde, gerçekten denemeye karar vereceğinizi umuyorum. Bir kez uçuşun tadına vardığınız da, gözleriniz hep gökyüzüne bakarak yürüyeceksiniz; çünkü oradaydınız ve oraya dönmek için can atacaksınız “Evet, bu gerçekten bağımlılık yapıyor! Zaten uçmayı öğrenmeye karar verdiyseniz, güzel ve yeni bir dünyaya hoş geldiniz. Dünya ya bir daha asla aynı şekilde bakmazsın. Tam bir özgürlük, eğlence ve macera duygusu fikrini seviyorsanız, size yardım etmeyi çok isteriz. Hâlâ sorularınız var mı, yoksa gökyüzüne bir an önce çıkmak mı istiyorsunuz? Biz hazırız ya siz?

Yamaç paraşütü o kadar erişilebilir ki, aynı zamanda nadir ve özel bir ayrıcalıktır. Umarım yakında gökyüzünde görüşürüz.

Saygılarımızla. Anka Havacılık Eğitmen Kadrosu

Sohbeti Başlat
Bize Ulaşın
Merhaba,
ANKA HAVACILIK ile iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?